Klinik ve laboratuar tasarımları teknik olarak temelde çok benzerdir. Her şeyden önce kritik yüzeylerin
hemen hemen steril olması, kolay temizlenebilmesi, asid-alkalilere dayanıklı olmaları, özel
havalandırma ihtiyaçları gibi yönlerden birbirlerine yaklaşırlar.
Diş kliniği tasarımı diğer tıp klinikleri tasarımından muayene ve operasyon alanlarındaki teknik gerekliliklerden dolayı farklı olabilmektedir. Her diş kliniğinde bir operasyon odası olurken her başka tıbbi klinikte operasyon odası olmayabilir, sadece muayene odası yeterli gelebilir.
Diş kliniği tasarımında genel muayene odası aynı zamanda operasyon odası olduğu için özel teknik ihtiyaçlar göstermekte. Hasta koltuğunda gerekli olan temiz su gelişi ve drenajı için ayrı hatlar yapmak gerekliyken diş temizliği veya diğer değişik işlemlerde kullanılan basınçlı havayı sağlayan kompresörlerden gelen ve toz emme gibi eksoz cihazlarına giden hatların her birinin değişik boru çaplarıyla ve tipleriyle beraber çekilmesi gerekli. Ve bunların tam da koltuğun olacağı yere, belli bir dikdörtgen alan içine çıkması zorunluluğundan dolayı hem tasarımda hem de uygulamada çok hassas ve kontrollü bir çalışma gerekmekte.
Diş kliniğinin yönetmeliklere göre belli ebatlarda olması gereken mekanları tespit edilerek projeye yansıtılır ve uygulama projeleri buna göre yapılır.
Diş hekiminin mevcut ya da almayı düşündüğü koltuğun üretici talimatlarına göre gerekli hatların olmaları gereken yerler uygulama projesiyle belirtilen ilgili yerlere çekilir, test edilirler ve daha sonra üzerleri kapatılarak nihai dekorasyon kaplama işlerine geçilir.
Diş kliniği tasarımının estetik kısımları da ayrı olarak değerlendirilir, yapılan çeşitli alternatiflerle diş hekiminin varsa kurumsal renklerine uygun renkler seçilip, çeşitli dekoratif yaratıcı öğelerle desteklenerek müşterimizin yansıtmak istediği ruhuna uygun bir tasarım ortaya çıkarılır. Tabi hastaların olası stresleriyle baş etmelerine yardımcı olabilecek-örneğin akvaryum gibi- bazı ögeler de imkan varsa kullanılabilir.
Bir tıp kliniği tasarımında önceliğimiz hangi tıp alanında faaliyet gösterileceğine göre ilgili yönetmeliklere başvurmak olacaktır. Bunu müteakiben klinikte hizmet verecek olan doktor sayısı ve diğer yardımcı sağlık personelleri, oda tipleri ve sayıları gibi bilgilerle tasarıma devam edilir.
Biz Arch&Tech olarak hangi sektöre yönelik klinik ya da laboratuar tasarımı yapılacaksa öncelikle sektördeki yönetmelikler doğrultusunda fiziksel ve kimyasal gereklilikleri belirliyor, müşterimizin kullanacağı spesifik cihazların ya da proseslerin gerekliliklerini onların yönlendirmeleri doğrultusunda ortaya koyuyor, iş akışları ve sirkülasyonlarını analiz ederek tasarımımıza geçiyoruz. Bazı laboratuarların elektronik-data altyapısı daha kuvvetli olması gerekirken bazılarında kimyasal dayanımlar daha ön planda olabilir.
Laboratuar tasarımlarında iş akışları ve sirkülasyondan başlayarak gittikçe daha detaya doğru inip cihaz ve proses yerleştirmeleri, tezgah veya yüzey kaplamalarına kadar gelerek oradan tekrar dışarı doğru elektro-mekanik altyapıyı çözüm ortağımız mühendislik firmalarıyla beraber tasarlıyoruz.
Bu çalışmalar doğrultusunda klinik ve laboratuar tasarımlarında en ince ayrıntıya dahi girmemiz sayesinde örneğin gereken yerlerde genel havalandırmaya ek olarak belirli cihazlara yönelik özel havalandırmalar yaparken aydınlatmada da belli çalışma noktalarına standart aydınlatma şiddetinden çok daha yüksek şiddette armatürler koyabiliyoruz. İşitme cihazları üreten bir firmanın cihaz testleri için 20 dB altında bir oda yaratırken üretim bölümlerinin toz alma işlemini sağlayan cihazın bulunduğu odayı da hiç ses geçirmeyecek şekilde yalıtabiliyoruz.
Herhangi bir laboratuar ya da kliniğin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi olan yangın, su, gaz gibi tehlikelere karşı alarm sistemleri kurulması işlerini yine yönetmeliklerin ışığında gerektiği şekilde tasarlayarak uyguluyoruz.
Push-bar yangın kaçış kapıları, topraklama hatlı antistatik PVC veya epoksi gibi özel zemin kaplamaları, asit-alkali dayanımlı kompakt laminat tezgahlar, herhangi bir kaza anında acil müdahale için gerekebilecek el-yüz-tüm vücut duşları ve alt yapıları gibi uygulamalar gerekli oldukça yaptığımız işlerden bazıları.